4 saker du ska tänka på när du jämför billån

I samband med att du köper en bil och funderar på att eventuellt finansiera köpet med lånade pengar så är det viktigt att du vet vad du gör. Det gäller alltså att ha en grundläggande förståelse när det gäller lån och krediter, och för att hjälpa dig på traven så ska vi gå igenom just detta i dagens artikel.

Vår förhoppning är att du med hjälp av våra tips kommer kunna hitta Sveriges bästa billån för just dig. Faktum är att det inte är särskilt svårt att välja rätt, vilket du troligtvis kommer inse när du tagit dig igenom artikeln. Men många väljer att inte lägga ner tid på att lära sig hur det fungerar och vad man bör tänka på, och det anser vi är ett stort misstag – speciellt eftersom det rör sig om pengar som ju är en så viktig del i våra liv.

1. Hur mycket pengar behöver du låna?

Det finns inget entydigt svar på den här frågan – allt beror på din individuella situation. Behöver du lite extra för att täcka det sista för att ha råd med bilen eller behöver du låna en större summa för att täcka hela eller en större del av bilens värde?

För att få en uppfattning om hur mycket pengar du behöver låna är det bäst att sätta sig ner och skapa en budget. Ta reda på hur mycket pengar du har som kommer in varje månad och vilka regelbundna utgifter du har. Beräkna sedan hur mycket pengar du kan gå in med kontant, och hur mycket du behöver låna.

2. Billån med säkerhet

Idag finns det två olika alternativ när det kommer till billån. Antingen de med säkerhet, eller de utan.

Ett billån med säkerhet är en typ av lån där din bil används som säkerhet. Det innebär att om du inte betalar lånet kan långivaren ta din bil. Billån med säkerhet är vanligtvis tillgängliga för nya och begagnade bilar, och de har vanligtvis lägre räntor än lån utan säkerhet.

Om du vill finansiera en ny eller begagnad bil kan ett billån med säkerhet vara ett bra alternativ för dig. Det är dock viktigt att notera att om du tar ett billån med säkerhet är det lag på att du måste lägga in 20 procent av bilens värde i kontantinsats. 

3. Billån utan säkerhet

Till skillnad från billån med säkerhet så är de utan säkerhet är en typ av lån där du som låntagaren inte behöver ställa någon säkerhet (i det här fallet din bil) för att säkra lånet.

Detta kan vara ett bra alternativ för låntagare som inte vill använda sina säkerheter för att säkra ett lån. Bilkrediter utan säkerhet är också generellt sett lättare att kvalificera sig för än lån med säkerhet, och du behöver heller inte bistå med någon egen kontantinsats.

Eftersom det inte finns någon säkerhet som säkrar lånet kommer dock långivarna generellt sett ta ut högre räntor för lån utan säkerhet. Därför är det viktigt att noga jämföra räntorna innan du tar ett billån utan säkerhet.

4. Gör inte jämförelsen på egen hand 

Nu när du är medveten om att det finns många faktorer att ta hänsyn till när det kommer till att ta ett billån så förstår du säkert också hur viktigt det är att jämföra dina alternativ.

Att jämföra olika billån kan vara svårt och tidskrävande, men det är viktigt om du vill få bästa möjliga erbjudande. Hos webbplatser som exempelvis billan24.se så kan du (helt gratis) få hjälp med hela denna process – och därmed spara en hel del tid och energi.

De kan hjälpa dig att jämföra olika lån från en mängd olika långivare så att du kan hitta det som passar dig bäst. Se till att du är noga med att kolla igenom lånevillkoren innan du skriver på låneavtalet och att du är helt införstådd med vad lånet kommer kosta dig. Detta för att du ska vara säker på att du klarar av att betala tillbaka lånet.