5 enkla tips till en bättre hygien

Hygien är avgörande för att hålla oss friska och må bra. Det gäller inte bara vår fysiska hälsa, utan även vår psykiska välbefinnande. Kort sagt är det viktigt att tänka på båda delarna.

En god hygien innebär bland annat att vi håller oss rena och ta hand om vår kropp på ett sätt som minskar risken för sjukdomar och infektioner.

När det t.ex. gäller tandhygien är det viktigt att vi sköter om våra tänder och mun på ett sätt som förebygger problem som karies och tandproblem. Men det handlar inte bara om att borsta tänderna, det handlar också om att välja rätt sorts mat och dryck, och att undvika vanor som skadar tänderna.

I denna artikel kommer vi att ta en djupdykning i vikten av en god hygien och ge tips på hur man kan förbättra den för att upprätthålla en hälsa i allmänhet.

1. Ta hand om din munhygien

När du tappat dina mjölktänder är det det är viktigt att ta hand om dina vuxentänder – då dessa ska räcka livet ut. Att ta hand om sin munhygien innefattar som sagt bland annat att borsta tänderna minst två gånger om dagen, använd tandtråd och munskölj.

Du bör också undvika att gå runt och småäta under dagen och det kan även vara till din fördel att byta till ett tobaksfritt snus om du snusar eftersom att denna snussort inte missfärgar tänderna.

2. Duscha regelbundet

Att duscha regelbundet är, som du säkerligen känner till, viktigt för att hålla kroppen ren och fri från infektioner. Det tar bort smuts och bakterier från huden och ser till att hålla den fräsch.

Du bör duscha minst en gång varannan dagen, men om du tränar eller anstränger dig mycket kan det vara bra att duscha varje dag. Under sommarmånaderna, då vi tenderar att svettas mer än vanligt, är det ännu viktigare att duscha ofta.

3. Använd deodorant

Användningen av deodorant är en viktig del av den personliga hygienen då den hjälper till att förebygga och dölja obehagliga lukter som kan komma när man svettas. Med det sagt är det är viktigt att notera att deodoranter inte eliminerar svett – den döljer bara själva lukten.

Du bör därför inte förlita dig enbart på att använda deodorant som ett sätt att förebygga svett och lukt, utan använd dem snarare som en del av din allmänna hygienrutin.

4. Byt kläder regelbundet

Det är viktigt att byta kläder regelbundet om du vill upprätthålla en god personlig hygien. Detta gäller särskilt när det gäller underkläder och strumpor, som bör bytas ut varje gång efter du har duschat.

5. Tvätta händerna och håll dem rena

Handhygien är otroligt viktigt när det kommer till god hygien överlag.

Det enklaste sättet att hålla händerna rena är att tvätta dem med tvål och varmt vatten och se till att skrubba handflatorna, mellan fingrarna och under naglarna. Detta bör ta omkring 15-20 sekunder för att händerna ska bli helt rena. Du bör också se till att använda handsprit regelbundet och särskilt när du befinner dig på offentliga platser som flygplatser, sjukhus eller butiker.