Allt du behöver tänka på innan du börjar åka skateboard

Funderar du på att börja åka skateboard? Det kan vara väldigt roligt, men det är också en relativt farlig sport. Om du inte är försiktig kan du bli allvarligt skadad. Därför är det viktigt att man har koll på läget innan man sätter igång.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom alla saker du behöver tänka på innan du ger dig ut i skateparken. Vi kommer att prata om de risker som finns och hur du kan minska dem. Vi kommer också att ge dig några tips om hur du kan komma igång på ett säkert sätt och undvika vanliga misstag som nybörjare gör.

Så om du funderar på att ge skateboarding ett försök, se då till att läsa den här artikeln först!

En riskfylld sport

Det första du måste tänka på är riskerna med skateboarding. Det är en relativt farlig sport och om du inte är försiktig kan du som sagt bli allvarligt skadad. Du måste därför vara medveten om riskerna och vidta åtgärder så att du kan minska dem.

En av de största farorna när man åker skateboard är att ramla omkull. Om du faller av din bräda kan du lätt slå huvudet i marken. Detta kan leda till allvarliga skador, till exempel hjärnskakningar, skallfrakturer och till och med dödsfall. Förutom fallolyckor finns det även andra risker som är förknippade med skateboarding, som t.ex. att bli påkörd av en bil eller ett annat fordon, samt att skada handleder, fotleder eller knän.

Genom att alltid bära skyddsutrustning när du åker skateboard kan du minska risken att råka ut för skador. Det är också därför vi rekommenderar att man inte är dumsnål när man införskaffar skyddsutrustningen.

Använd alltid skydd

När du åker skateboard är det alltså väldigt viktigt att bära skyddsutrustning. Det minskar risken för skador om du faller eller blir träffad av något. Den viktigaste utrustningen är en hjälm, men utöver detta bör också bära handledsskydd, knäskydd och fotledsskydd.

Dessa produkter kan du köpa direkt på nätet, men om du bor i vår huvudstad kan du handla hos exempelvis Brädkultur som är en skatebutik i Stockholm. Det finns många butiker och webbplatser som säljer produkter inom skateboard, men se till att du endast handlar från seriösa aktörer då det är viktigt att produkterna håller en hög kvalitet.

Om du funderat länge på att börja åka skateboard har du säkert sett att många av proffsen inte använder några skydd alls. Efterlikna inte dem när det kommer till detta. Till skillnad från dig är de redan väldigt skickliga på denna sport, och har på så sätt mindre risk för att skada sig.

Börja med de enkla sakerna

I början är det otroligt viktigt att hålla saker och ting enkla, så försök inte göra för många trick direkt. Börja istället med de grundläggande och arbeta dig uppåt. Detta gör att du kan bygga upp dina färdigheter gradvis och därmed minska risken för skador.

Se dessutom till att träna på en säker plats t.ex. genom att undvika att åka på trafikerade gator eller i områden med många fotgängare. Hitta ett öppet område där du kan träna utan att behöva oroa dig för din omgivning helt enkelt.

Kolla instruktionsvideor på Youtube

Är du osäker på hur du ska göra ett visst trick? Tveka då inte att titta på en instruktionsvideo på Youtube. Det ger dig en bättre uppfattning om vad du måste göra och bidrar till att minska risken för skador.

Nästan alla trick du kan tänka dig finns att kolla på nätet, så du kommer med stor sannolikhet enkelt kunna hitta en video rörande det trick du vill lära dig. Vi kan verkligen rekommendera detta, särskilt om du inte har någon i din närhet som redan är duktig på skateboard och kan lära dig ”på plats”.