Att köpa en bostad 101 (detta behöver du veta)

Ett bostadsköp är ett av de största besluten du någonsin kommer att fatta i ditt liv. Det är också komplicerat och kan ibland vara stressigt, och därför rekommenderar vi att du läser på och tar hjälp så att den här processen kan bli så smidig och enkel som möjligt.

I det här blogginlägget får du gå igenom många av de saker och tankar du måste har klart för dig innan du kan sätta igång med att köpa en bostad, inklusive vad du bör veta innan du letar efter hus, hur du förbereder dig för det ekonomiska ansvar som följer med att ha ett lån, och mycket mer.

Nu sätter vi igång!

Hur får man ett lånelöfte?

Något av det första du måste göra innan du köper en bostad är att få ett så kallat lånelöfte. Det visar säljarna att du menar allvar med att köpa och ger dig en uppfattning om hur dyr bostad du faktiskt har råd med.

Enkelt förklarat fungerar lånelöften på samma sätt som ett vanligt lån, med skillnaden att vid lånelöften så gör banken ett förarbete så att alla papper och avtal är redo när du väl hittar en passande bostad. Det är alltså ett löfte om att du ska få låna, och därmed behandlar långivaren det som ett vanligt lån som ska betalas ut någon gång framöver.

Långivarna tar hänsyn till flera olika faktorer när de ska bevilja ett lånelöfte. De tittar bland annat på din anställning och inkomst, tar kreditupplysning för att se din kreditvärdighet, kollar på din privatekonomi i övrigt, och att du klarar av att betala ränta och amortering för lånet.

Om det är så att du har avsikt och möjlighet att betala hela bostadens kostad utan några lånade pengar (vilket dock är väldigt ovanligt) så behöver du såklart inte få något lånelöfte från banken.

Börja leta bostad som du vill bo i

När du har fått ett lånelöfte är det dags att börja leta bostad! Tänk på att bara för att du är godkänd för en viss summa betyder det inte att du måste spendera den summan. När du tittar på bostad finns det några saker du bör tänka på. Här är några av dem:

  • Bostadens storlek
  • Bostadens och grannskapets skick
  • Bostadens läge (till arbete, familj, vänner och affärer)

Du kanske också vill ta hänsyn till ytterligare saker, t.ex. skoldistrikt om du har barn, eller en massor av andra saker. Det finns hur som helst inga rätt eller fel när det kommer till vilka preferenser – allt handlar om vad du, din partner och din familj vill!

Vilket elområden är bostaden i?

Det ligger i de flesta blivande bostadsägarens intresse att deras framtida månatliga fasta utgifter blir så låga som möjligt. Om du vill få så billig el som möjligt bör du dels försöka hitta ett så billigt elavtal som möjligt.

Men hur gör man detta kan man då undra? Ja, faktum är att det varken behöver vara särskilt svårt eller komplicerat. Tack vara onlinetjänster såsom Elavtal24.com kan du som konsument enkelt jämföra och teckna elavtal hos de elbolag med lägst elpriser.

Utöver att teckna ett så förmånligt elavtal som möjligt bör du även köpa en bostad som ligger i något av de fyra elområden med lägst snittpris per månad. Dessa områden är:

  • Elområde 1 – Norrbottens län samt delar av Västerbottens län.
  • Elområde 2 – Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län.
  • Elområde 3  Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, Västra Götalands län, Gävleborgs län och Dalarnas län.
  • Elområde 4 – Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län.

Vilket elområde har förmånligast snittpris per månad då? Ja, dessa priser förändras givetvis ständigt, men generellt sätt är elområde 1 och 2 de områden som vanligtvis har billigast elpriser.