Den kompletta guiden för alla nyblivna bilägare

Att köpa sin första bil är ett stort ansvar. Du måste inte bara tänka på det ekonomiska åtagandet, utan också på din egen och dina passagerares säkerhet och välbefinnande.

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera allt du behöver veta som ny bilägare. Vi kommer att prata om registrering, försäkring, underhåll och mycket mer! Så oavsett om du bara börjar din efterforskning eller om du är redo att köpa din första bil är det här rätt artikel för dig!

Betala av ditt billån i tid

Har du tagit ett billån för att hjälpa finansiera köpet av din nya bil? Isåfall är det väldigt viktigt att du sköter dina betalningar och ser till att de kommer in i tid. Om du inte gör detta kan det skada din kreditvärdighet vilket gör det svårare för dig att få ett lån i framtiden.

Dessutom har många billån själva bilen som säkerhet, vilket betyder att banken till slut faktiskt har rätt att beslagta din bil om du skulle sluta betala av lånet. Du bör därför vara säker på att du har råd med ett lån, redan innan du beslutar dig för att ta lånet.

Skaffa en bra bilförsäkring

När du har köpt din bil är det viktigt att skaffa en bilförsäkring. Den skyddar dig om något skulle hända med din bil, men den täcker också alla sjukvårdskostnader som uppstår till följd av en olycka (upp till en viss gräns).

Det finns många olika typer av bilförsäkringar tillgängliga, så det det är viktigt att hitta en som passar dina behov och vad du vill vara försäkrad mot. Men se till att du läser på ordentligt innan, att du jämför alla alternativ, och att du är införstådd med försäkringsvillkoren.

Fixa en extra bilnyckel

Det är en bra idé att få en extra bilnyckel tillverkad. På så sätt har du alltid en reservnyckel om du tappar bort din originalnyckel eller om den skadas.

Idag finns det företag som är specialiserade inom just detta, och A6 Lås och Larm är ett exempel på ett sådant företag. Genom att vända sig till specialister inom området kan man känna sig trygg i att det går rätt till och blir bra gjort.

Registrera din bil

För att få köra din bil i Sverige måste den vara registrerad hos Transportstyrelsen. För att göra detta måste både köparen och säljaren registrera ägarbytet.Detta kan göras på Transportstyrelsens webbplats, i deras app ”Mina fordon” eller genom att fylla i en blankett och skicka in den tillsammans med ditt registreringsbevis.

Om du flyttar till Sverige och vill behålla din bil måste du omregistrera den hos Transportstyrelsen inom sex månader efter flytten. Detta är faktiskt en väldigt viktig sak att komma ihåg för att man ska få köra och använda sin bil lagligt.

Följ trafikreglerna

Detta kanske är självklarhet för många, men vi vet hur lätt det är att frestas mot att bryta vissa trafikregler, t.ex. hastighetsbegränsningar. I Sverige finns det många trafikregler som måste följas. Att bryta mot dessa kan leda till böter eller att du blir av med körkortet.

Trafikreglerna finns till av en anledning och i många fall handlar det om att det ska vara säkert på vägarna. Det är därför inte bara för din egna säkerhet, utan även andras säkerhet, som du bör följa alla de regler som finns för dig som kör bil.

Så underhåller du din bil

Precis som alla andra maskiner behöver din bil underhållas för att fungera smidigt och utan större problem. Det innebär exempelvis regelbundna oljebyten, däckbyten och kontroll så att alla grundläggande funktioner fungerar som de ska.

Du kan göra det mesta av detta själv eller ta den till en verkstad. Det är dock viktigt att hitta en bra verkstad som du litar på och som ger dig ett rättvist och schysst pris på det som behövs repareras eller underhållas.