Hur förbättrar man sin munhygien?

Att upprätthålla en god munhygien är viktigt för att få fina tänder och friskt tandkött. Om du inte borstar och använder tandtråd regelbundet kommer plack att byggas upp på dina tänder och ditt tandkött, vilket kan leda till hål i tänderna och ett irriterat tandkött.

Men vad ska man göra för att förbättra eller behålla din goda munhygien? Ja, sanningen är att det finns en hel del olika saker som du kan göra för att uppnå detta.

Borsta tänderna regelbundet

Först och främst måste du borsta tänderna minst två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång på kvällen innan du går och lägger dig. Sättet som du borstar dina tänder är också viktigt.

Använd en tandborste med mjuka borstar och borsta försiktigt i cirkulära rörelser. Glöm inte att borsta tändernas insida och se till att borsta tänderna åtminstone 2 minuter varav 1 minut uppe och 1 minut nere.

Det kan även vara en god idé att införskaffa sig i en eltandborste då dessa är mer effektiva när det kommer till att få tänderna rena än vanliga tandborstar. Här kan du få hjälp att hitta den bästa eltandborste just nu – och som alltid så rekommenderar vi att du jämför ordentligt innan du köper något för att vara säker på att du får bästa möjliga pris.

Använd munvatten

En av de viktigaste sakerna du kan göra för din munhygien är att använda munskölj. Detta kan hjälpa till att avlägsna plack och bakterier som orsakar karies och tandköttssjukdomar. Det kan också hjälpa till att fräscha upp din andedräkt och hålla din mun frisk.

När du väljer munskölj ska du leta efter ett som innehåller fluorid. Fluorid hjälper till att skydda dina tänder mot karies och erosion. Du bör också välja ett munvatten som är alkoholfritt. Alkoholbaserade munvatten kan vid längre användning leda till att munhålan torkar ut.

För bästa resultat ska du använda munskölj två gånger om dagen: en gång på morgonen och en gång på kvällen. Spotta ut det efter att ha gurglat runt det i munnen i 30 sekunder till 1 minut.

Kom ihåg tandtråd

Att använda tandtråd regelbundet är en annan viktig faktor för att förbättra munhygienen. Tandtråd tar bort plack och bakterier mellan tänderna på platser som kan vara svåra att nå med en tandborste.

Dessutom hjälper tandtråd till att stimulera tandköttsvävnaden, vilket kan förbättra cirkulationen och bidra till att förebygga tandköttssjukdomar. För bästa resultat bör du använda tandtråd minst en gång om dagen, antingen på morgonen eller på kvällen. Och se till att använda en försiktig rörelse fram och tillbaka; det finns ingen anledning att ta i allt för hårt, eftersom detta kan skada tandköttet.

Sammanfattningsvis

Som du ser finns det ett par olika saker du kan göra för att förbättra din munhygien.

Allt från att borsta tänderna regelbundet och noggrant till att använda använd munvatten och tandtråd. Genom att följa dessa enkla tips kommer du kunna förbättra och bibehålla friska tänder och ett friskt tandkött. Tack för att du läste!