Intressant fakta kring elbolag och elavtal

Vi lever i ett samhälle där elektricitet är en viktig del av vår vardag. Vi behöver el för att ha ett fungerande hushåll och för att ha det bekvämt.

Tänk då om du kunde spara pengar på din elräkning eller om du inte behövde betala avgifter som de flesta betalar. Det finns faktiskt företag som erbjuder detta och många av dem erbjuder också incitament som gratis installation eller rabatterade priser med längre bindningstid.

Den här artikeln kommer gå igenom intressant fakta gällande elbolag, elavtal och deras erbjudanden så att du kan fatta ett mer välgrundat beslut i val av el-leverantör. Om du fortfarande har några funderingar efter att du läst artikeln är du välkommen att höra av dig till oss så ska vi försöka räta ut dina frågetecken.

Som ny kund kan du få rabatt

Hos vissa elbolag kan nya kunder få rabatt i samband med att de tecknar ett elavtal. De flesta företag har ingen minimitid för att få denna specialrabatt, utan de kräver bara att du är en ny kund.

För att du ska kunna få ta del av dessa erbjudanden rekommenderar vi att du jämför elbolag innan du väljer, för att se över vilka erbjudanden som finns och vad som passar dig bäst. På så sätt kan du även pressa ner priset för ditt elavtal.

Årliga prisförändringar kan förekomma

De flesta elbolag höjer sina priser på vintern när efterfrågan är större och sänker sina priser på sommaren när efterfrågan är mindre. Detta betyder alltså att du med ett rörligt elpris får betala mer eller mindre beroende på årstid.

För att undvika en varierande summa på elräkningen rekommenderar vi att du använder ett elavtal med fast elpris. Då vet du alltid hur mycket din elräkning kommer ligga på varje månad och då kan du planera din ekonomi bättre.

Det är dock viktigt att notera att elavtal med fasta elpriser vanligtvis är dyrare än elavtal med rörliga elpriser. Du måste själv avgöra om det är värt att betala för det fasta elpriset för att alltid ha koll på vilken summa du ska betala eller om du vill chansa att det rörliga priset inte drar iväg.

Jämför elbolag direkt på nätet

Idag finns det en hel del olika jämförelsesajter på nätet som gör det hur enkelt som helst att jämföra elbolag och deras elavtal. Dessa tjänster är alltid helt oberoende och har gjort det så enkelt som möjligt för dig som konsument då de redan har sammanställt all information.

Så oavsett om du letar efter det bästa elbolaget eller vill ta del av ett greenely omdöme så finns det smidiga webbtjänster som hjälper dig med just detta. Det är dessutom helt gratis för dig som konsument att använda dessa tjänster.

Elen framställs på olika sätt

Något som kan vara intressant att känna till är att elen som de olika elbolagen erbjuder kan vara framtagen på olika sätt. Vissa företag använder grön och förnybar energi medan andra använder kärnkraft för att producera el.

Om du vill veta mer om detta rekommenderar vi att du läser vidare på elleverantörs hemsida. Detta är nämligen information som tydligt bör framgå så att du som konsument ska kunna ta ett bra beslut.