Spara pengar på att byta till ett billigare elavtal

Många av oss betalar vår elräkning och tänker kanske samtidigt att ”priset är vad det är”, dvs att det inte går att minska eller ändra på. Men det är faktiskt helt fel – faktum är nämligen att det finns stor möjlighet att hitta just ett billigare elavtal bara genom att kolla runt lite.

Elpriserna kan variera mycket mellan olika leverantörer, så genom att undersöka de tillgängliga alternativen och välja ett nytt elavtal som är billigare så finns det möjlighet att spara mycket pengar.

Vi kommer nu att ta en titt på hur du kan spara pengar på din elräkning, samt intressanta information om elavtal, priser och leverantörerna som tillhandahåller avtalen.

Varför ska man byta elavtal?

Elräkningar kan utgöra en betydande del av en familjs totala utgifter. Därför kan det vara värt att överväga att byta elbolag för att spara så mycket pengar som möjligt på elräkningarna. Tro det eller ej, men du kan bara genom att byta elavtal spara hundratals kronor varje år.

Trots att pengafrågan såklart är den främsta anledningen till varför människor väljer att byta elavtal finns det även av andra skäl. Du kan till exempel bli erbjuden ett nytt avtal med en annan leverantör som har bättre villkor än ditt nuvarande avtal. Eller så kanske du vill byta till ett elbolag som bara tillhandahåller klimatsmart energi för att vara rädd om miljön.

Jämför elavtal online

Oavsett varför du vill byta elleverantör är det viktigt att du gör din research först. Du kan idag jämföra elavtal online för att se vilken leverantör som erbjuder det billigaste avtalet för dig. Det finns ett stort utbud av olika leverantörer, så det är värt att ta sig tid att titta på vad var och en har att erbjuda innan du fattar ditt beslut.

På webbplatsen elpriser24.se kan du exempelvis hitta det billigaste elavtalet genom att jämföra de olika alternativen som finns. Men notera att du endast kan jämföra elavtal med fast elpris hos dem.

Fast eller rörligt elpris?

När du jämför elavtal är det viktigt att känna till skillnaden mellan ett fast och ett rörligt pris.

Med ett avtal med fast pris är elpriset låst under hela avtalstiden. Detta kan vara bra om du är orolig för att energipriserna ska stiga i framtiden – du får då tryggheten att ditt elpris inte kommer att stiga, oavsett vad som händer på marknaden.

Ett avtal med rörligt pris innebär å andra sidan att det pris du betalar för el kan ändras från månad till månad (eller till och med vecka till vecka). Detta kan vara ett bra alternativ om du tror att energipriserna kommer att sjunka i framtiden.

Det är dock viktigt att komma ihåg att om priserna stiger kan det sluta med att du betalar mer för din el än om du har ett avtal med fast pris.

Vad mer bör jag tänka på när jag byter avtal?

När du jämför olika elavtal finns det några andra saker du måste ta hänsyn till:

  • Löptiden för hur länge avtalet varar
  • Uppsägningstiden (den tid du har på dig att säga upp avtalet om du ändrar dig)
  • Kommer du kunna utnyttja någon nykundsrabatt?

Det är också värt att kontrollera att det inte finns några dolda kostnader, till exempel en uppsägningsavgifter eller en avgift för att betala med autogiro.

Vi hoppas att den här artikeln har varit till hjälp och gett dig en bättre förståelse för hur du kan spara pengar på din elräkning. Som alltid, om du har några frågor, tveka inte att ta kontakt med oss.