Varför ska man ha en VPN?

När man surfar runt på nätet är man faktiskt mer utsatt för intrång av hackers än vad man kanske kan tro. Sanningen är att det inte krävs så himla mycket för att någon ska kunna ta kontroll över eller övervaka din enhet – och detta gäller i synnerhet när du surfar på öppna nätverk (på t.ex. ett café eller en flygplats).

Många människor använder sig idag av en VPN (virtuellt privat nätverk) för att skydda sig på nätet. Detta är en simpel programvara som helt enkelt gör det svårare för hackers att komma åt dig. När man använder sig av en VPN krypteras webbtrafiken och din IP-adress förblir anonym.

Den främsta anledningen till varför man bör använda en VPN är alltså eftersom att det gör så du kan surfa säkert på nätet. Det finns dock även andra anledningar till varför man skulle vilja använda sig av denna programvara. Vi kommer gå igenom detta närmare här nedanför.

Ta del av geografiskt blockerat innehåll

Här i Sverige kan vi endast ta del av den svenska versionen av Netflix, men med hjälp av en VPN är det dock möjligt att ta del av andra versioner också (som t.ex den amerikanska).

Anledningen varför man skulle vilja göra detta är för att utbudet av filmer och serier kan skilja sig åt mellan olika regioner. Den amerikanska versionen av Netflix tenderar att ha ett mycket större utbud och därför är det många som inte bor där som brukar använda sig av en VPN för att komma åt detta enorma utbud.

Det enda man behöver göra för att få tillgång till geografiskt blockerat innehåll är att ändra enhetens IP-adress till en plats där innehållet går att komma åt. Svårare än så är det faktiskt inte. Ett annat exempel på geografiskt blockerat innehåll är när du befinner dig utomlands och vill ta del av innehålet på till exempel SVT Play eller TV4 Play.

Jämför VPN

Nu när du har koll på de stora fördelarna kan det vara bra att veta hur man hittar den bästa VPN-tjänsten på marknaden. Detta kan man enkelt och smidigt idag göra med hjälp av jämförelsesajter på nätet.

Dessa webbsidor gör det möjligt för dig att helt kostnadsfritt ta del av omfattande jämförelser mellan marknadens alla aktörer. De sammanställer helt enkelt all information som du behöver ha koll på för att kunna ta en bra beslut i ditt val av VPN.